1. února 2021

Knižní okénko#2


Krásné pondělí!
Týden utekl jako voda a opět se tu setkáváme u knižních tipů. Mým hlavním předmětem zájmu je stále Převorství u pomerančovníku, v jehož čtení jsem lehce postoupila a musím říct, vyvíjí se to vskutku zajímavě. No a jelikož už mám skoro po zkouškách a měla jsem nějakou slevu na Albatrosu, objednala jsem si pár knížek, které vám tu představím.  

Metody výzkumu ve společenských vědách
Kolektiv autorů

Na začátku si tu ještě odložím jednu odbornou knihu, kterou jsem pročítala na jednu zkoušku. Je to vyloženě spíš pro lidi z oboru, nemyslím si, že by někoho jen tak zajímaly metody kvantitativního a kvalitativního výzkumu, ale kdo ví. 
Každopádně pro představu: kvantitativní výzkum se používá hlavně v sociologii a psychologii, kde jde hlavně o nějakou kvantitu výsledků. Mě zajímá spíše výzkum kvalitativní, který se právě váže k sociokulturní antropologii, kterou studuji, a jeho cílem je zodpovědět otázky kdo, co, kdy, kde, jak, proč.
Konec mé malé odborné vsuvky.

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky
Elena Favilli, Francesca Cavallo

Prvním novým přírůstkem do mé knihovny je ilustrovaná kniha Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. Myslím si, že většina z vás už o ní slyšela. Obsahuje 100 velice krátkých, jednostránkových příběhů o výjimečných ženách z celého světa. Já ji budu mít brzičko přečtenou, ale už teď můžu říct, že je velice povedená. Ty krásné ilustrace a výběr žen z různých koutů světa, přičemž o většině z nich jsem nikdy neslyšela, takže pro mě je velice poučná. 
Zkrátka a dobře, tato kniha by měla obsadit čestné místo nejen vedle dětských knih o jemných princeznách, které musí zachránit statečný princ, ale i vedle románů pro ženy, jejichž hlavní hrdinka má zlomené srdce. 


Svobodomyslná
Kateřina Lieskovská

Pokračujeme další rychlovkou Svobodomyslná. Jak je tato kniha krátká, o tolik víc je srdcervoucí. Autorka v ní totiž popisuje svou zkušenost s domácím násilím fyzickým i psychickým. 
No, já jsem ji dokázala přečíst během jednoho večera. Bylo to nepříjemné (myslím tou zápletkou) čtení, ale nějak jsem se od toho nemohla odtrhnout, pořád jsem se chtěla přes všechno to ošklivý prokousat ke šťastnému konci, který to naštěstí opravdu má. 
Kniha je proložená ilustracemi, které nejsou nijak násilné, přesto se však k částem příběhu hodí. 
Obdivuji autorku za její sílu, díky které tuto svou zkušenost může považovat za dalekou minulost a díky které ji sepsala. 
Ať je více takto silných žen!




Bábovky
Radka Třeštíková

Nakonec tu mám dílo věčně kritizované autorky Radky Třeštíkové, Bábovky. Tuto knihu jsem tedy ještě číst nezačala, ale počítám, že tak ve středu se do ní pustím a konečně budu moct posoudit, jestli je všechna ta odporná kritika na místě (osobně si myslím, že já budu s knihou spokojená, ale nechvalme dne před večerem). 
Bábovky mapují propojené osudy dvanácti žen. Měl by tam být humor, ironie, bolest, napětí a vůbec všechno, co k takovému životu patří. 
Už se nemůžu dočkat.


Tím končí naše druhé okénko, které opět vychází až v pondělí...tak snad se z toho nestane zvyk. Na příští neděli! pro vás mám nachystaných hned 20 knih. No, bude to výzva.
Mějte se krásně!


Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

© Vanessa a její blog | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig