13. dubna 2019

Můj bullet journal - Duben

   Nastal duben. Příroda se začíná zelenat, narcisy a tulipány se pyšní veselými barvami svých květů, větvičky vrby se obalují kočičkami a lidé se odvažují vytáhnout ze skříně slabší kabáty, bundy a sukně. Taky přišel čas na dubnový bullet journal spread. A co dalšího nám tento měsíc přináší? No přeci Velikonoce! 🥚🐇🐣🐏
  Velikonoce patří mezi nejznámější a nejvýznamnější křesťanské svátky. Oslavují totiž zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou také obdobím lidových tradic vítání jara. 
   Jakožto pohyblivý svátek nemá stanovené přesné datum. V křesťanských církvích se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, který se uskuteční po 21. březnu, což bude 19. dubna. První neděle vychází na 21. dubna. 
   Každý by uměl říct, co asi tak patří k Velikonočním symbolům: vajíčka, beránek, pomlázka... . Představme si náboženskou symboliku některých z nich: beránek - symbol oběti , kočičky - symbol palmové ratolesti, kterou byl vítán Ježíš Kristus, Křen - symbol hřebíků a hořkosti utrpení Ježíše, svíce - symbol vítězství Ježíše nad temnotou a smrtí, mléko s medem - symbol dvojjedinosti Ježíše Krista, vajíčko - symbol nového života.
   Nakonec nemůžeme vynechat ani tradice spojené s tímto svátkem. Od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty chodili chlapci po vsi a řehtali. Tímto způsobem si mohli vykoledovat vajíčka, sladkosti a peníze. Na Velikonoční pondělí (dopoledne) se chodí koledovat s vrbovou pomlázkou. Při koledování říkají koledy a jejich odměnou bývá malované vajíčko, sladkost, peníze a pro dospělé muže nějaký ten panák alkoholu. 
   Já mám Velikonoční svátky spojené s pečením mazanců, jidášů a božích milostí, barvením vajíček a vařením nádivky s pořádnou dávkou kopřiv. Nejsem sice věřící, ale nikdy bych tuto tradici nezavrhla. Je to jedna z mála příležitostí, kdy se sejde celá rodina.
   Dost už bylo povídání. Jsme tu především proto, abychom se podívali na dubnový bullet journal spread! 

Let´s go on a egg hunt
Po celém spodním okraji dubnového spreadu roste zářivá jarní travička
Teď když vidím tu stránku, vzpomněla jsem si, že ještě nemám napsaný ani jeden měsíční cíl, což bych měla napravit
Follow the bunny. He has the chocolate
To bych za ním mohla chodit pořád a na ostatní malé děti by nic nezbylo
Mé zvyklosti a vůbec celý koncept měsíců už se nějakou dobu nemění a myslím, že se ještě dlouho nezmění. Taky jste tak spokojeni se svým vlastním diářem?
Některá vajíčka vypadají jako opilá
April showers bring may flowers
22. dubna - Velikonoční pondělí! 🥚🐇🐣🐏
No a jako vždy nesmí chybět shrnutí nejlepších a nejhorších okamžiků tohoto jarního měsíce

   A jsme úspěšně na konci! Jsem ráda, že jsem si mezi učením se na maturitu našla čas na sepsání tohoto článku. Postupně pracuju na dalších dvou, takže se můžete brzy těšit.
Přeji příjemné prožití Velikonočních svátků!


Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

© Vanessa a její blog | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig