14. dubna 2019

Banánový chlebíček


   Po dlouhé odmlce je opět čas na něco dobrého! Tentokrát se podíváme na tento báječný banánový chlebíček 🍌
   Každému se někdy přihodí, že ze dne na den se z krásných žlutých banánů stanou hnědé rozměklé lákače mušek. Avšak to není důvod k vyhazovu. Přezrálé banány se skvěle spotřebují při pečení. Ať už je dáte do muffinů, lívanců, nebo právě do chlebíčku. 
   Co kdybychom se podívali, co to ten banán je?
   Toto žluté ovoce pochází z banánovníku, na kterém roste v trsech. Pěstuje se v tropických zemích, kde tvoří důležitou část potravy. Banány dovážené k nám se nechávají dozrát během dopravy. S postupujícím zráním se banán zakulacuje. 
   Banán byl nejspíš objeven už v roce 8000 př. n. l. v jihovýchodní Asii. První známý sad byl objeven v Číně v roce 200 n. l. V roce 1502 byly vybudovány první banánové sady v Karibiku a Střední Americe. 
   Toto ovoce obsahuje velké množství vlákniny a mnoho důležitých látek, mezi které patří napříkad draslík, vitamin B6, vitamin C, hořčík, mangan a vápník. 
   Dostali jste chuť na tento sladký plod? Tak se mrkněte na tento recept!

Ingredience:
100 g měkkého másla
90 g cukru krupice
50 g medu
2 vejce
3 přezrálé rozmačkané banány
50 g sekaných ořechů (já dala vlašské, na ty moje mamka nemá alergii)
50 g rozinek (nemusí být)
150 ml podmáslí
280 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody

   V míse utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte med a postupně zapracujte obě vejce. Následně přimíchejte rozmačkané banány, ořechy, rozinky a podmáslí. Přisypte mouku s jedlou sodou a důkladně promíchejte. Směs vlijte do předem vymazané a vysypané formy (já použila formu na biskupský chlebíček). Pečte při 180 °C asi 3/4 hodiny. Při zapíchnutí špejle do chlebíčku by na ní měly ulpět vlhké drobečky.







Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

© Vanessa a její blog | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig