Krásné pondělí!💐
Poslední dva týdny jsou u mě ve znamení dělání posledních prací do školy před zkouškama. Není to úplná sranda, jak jsem si myslela. Přesto si vždycky najdu čas na to, abych upekla něco dobrého. A tentokrát to byly churros, které jsem si náhodně vylosovala z kuchařky Nejbarevnější Mexiko. Moje první a rozhodně ne poslední odpalované těsto, které jsem dělala, smažené a obalené ve skořicovém cukru s karamelovou omáčkou. Zní to jako kalorická bomba, ale zas tak hrozný to není. V těstě není žádný cukr, ten je až na obalení. A karamelová omáčka je z kokosové smetany, která zjemní sladkost zkaramelizovaného cukru. Já jsem se zkrátka zamilovala a mám tu pro vás recept.
Ingredience:
500 ml vody
250 g hladké mouky
200 g másla
5 vajec
špetka soli
100 g třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 vanilkový lusk
olej na smažení
Na karamelovou omáčku:
plechovka kokosového mléka (400 g)
200 g třtinového cukru
špetka soli
Postup:
Do hrnce nebo hluboké pánve dáme vodu, máslo, semínka z vanilkového lusku a sůl. Za stálého míchání necháme rozpustit máslo a jakmile přivedeme vodu k varu, stáhneme hrnec z plamene. Do směsi nasypeme mouku a důkladně mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. To necháme tak 10 minut zchladnout a následně do něj postupně důkladně zapracujeme všechna vejce. Těsto dáme do cukrářského pytlíku. Na středním plameni si rozpálíme vysokou vrstvu oleje do kterého tlačíme těsto z pytlíku, které odstřiháváme nůžkami či nožem na cca 10 cm dlouhé kousky a smažíme dozlatova. Usmažené churros přesouváme na talíř vystlaný ubrouskem, aby vsákl přebytečný olej, a následně obalíme v cukru smíchaném se skořicí.
Plechovku kokosového mléka necháme v lednici víkem dolů přes noc (já ji nechala otočenou tak půl hodiny před přípravou omáčky a stačilo to). Hustá část se oddělí od tekuté. Plechovku otevřeme a odlijeme kokosovou vodu. Zbylou smetanu dáme do malého hrnce a přidáme cukr a sůl. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut, dokud se omáčka nespojí a nezkaramelizuje. Nakonec necháme karamel trochu zchladnout a ihned podáváme.
Dobrou chuť!❤
Žádné komentáře
Okomentovat