2. listopadu 2018

Kakaová roláda s pistáciovým krémem

    Už před nějakou dobou jsem si vymyslela, že musím upéct něco pistáciového, protože pistácie patří mezi mé oblíbené oříšky. Po dlouhém uvažování jsem se rozhodla pro nenáročnou kakaovou roládu s pistáciovým krémem posypanou praženými pistáciemi. Před pár dny se mi naskytla příležitost ji upéct, a tak jsem neváhala a pustila se do toho. Jen to shánění surovin bylo trochu náročnější.
   Potřebovala jsem sehnat pistáciový puding. Prošla jsem dva potravinové řetězce, ale ani v jednom jsem ho nenašla. Už jsem se bála, že z mého plánu sejde. Až teprve na třetí pokus jsem byla úspěšná. Dost se mi ulevilo, když jsem ho tam viděla. Hned jsem ho popadla a spokojená šla k pokladnám. Takový problém bych čekala spíš u samotných pražených pistácií, přitom ty jsem našla hned ve dvou z oněch projitých potravinových řetězců. Ale puding? Vždyť ten mají všude (skoro všude).
   Nakonec všechno dobře dopadlo, roládu jsem upekla, natřela a posypala a s výsledkem byli všichni spokojení. A Vy si můžete takovou dobrotu hned upéct!


5 vajec
120 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
4 lžíce holandského kakaa
špetka soli

Pistáciový krém
2 pistáciové pudingy (uvařit podle návodu na 500 ml mléka)
150 g másla (záleží jestli chcete krém více pudingový nebo máslový)
moučkový cukr podle chuti
pražené nesolené pistácie na posypání

Postup:
Nejprve rozpálíme troubu na 175°C. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme krupicový cukr a vyšleháme ve světlou pěnu. Přidáme mouku a kakao a pořádně promícháme. Nakonec přimícháme sníh z bílků (nejdříve první půlku a pak druhou). Těsto nalijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a dáme péct. Po upečení piškot i s pečícím papírem srolujeme do rolády a necháme vychladnout.
Nakonec si připravíme krém. Pudingy uvaříme podle návodu, oba dva na půl litru mléka. Počkáme až vychladne, přidáme nakrájené máslo a vyšleháme.
Vychladlou roládu potřeme krémem, posypeme posekanými pistáciemi a srolujeme. Potřeme srolovanou roládu a opět posypeme pistáciemi.
Dílo necháme chvilku odpočinout v lednici.

Dobrou chuť!



Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

© Vanessa a její blog | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig