Potřebovala jsem sehnat pistáciový puding. Prošla jsem dva potravinové řetězce, ale ani v jednom jsem ho nenašla. Už jsem se bála, že z mého plánu sejde. Až teprve na třetí pokus jsem byla úspěšná. Dost se mi ulevilo, když jsem ho tam viděla. Hned jsem ho popadla a spokojená šla k pokladnám. Takový problém bych čekala spíš u samotných pražených pistácií, přitom ty jsem našla hned ve dvou z oněch projitých potravinových řetězců. Ale puding? Vždyť ten mají všude (skoro všude).
Nakonec všechno dobře dopadlo, roládu jsem upekla, natřela a posypala a s výsledkem byli všichni spokojení. A Vy si můžete takovou dobrotu hned upéct!
5 vajec
120 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
4 lžíce holandského kakaa
špetka soli
Pistáciový krém
2 pistáciové pudingy (uvařit podle návodu na 500 ml mléka)
150 g másla (záleží jestli chcete krém více pudingový nebo máslový)
moučkový cukr podle chuti
pražené nesolené pistácie na posypání
Postup:
Nejprve rozpálíme troubu na 175°C. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme krupicový cukr a vyšleháme ve světlou pěnu. Přidáme mouku a kakao a pořádně promícháme. Nakonec přimícháme sníh z bílků (nejdříve první půlku a pak druhou). Těsto nalijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a dáme péct. Po upečení piškot i s pečícím papírem srolujeme do rolády a necháme vychladnout.
Nakonec si připravíme krém. Pudingy uvaříme podle návodu, oba dva na půl litru mléka. Počkáme až vychladne, přidáme nakrájené máslo a vyšleháme.
Vychladlou roládu potřeme krémem, posypeme posekanými pistáciemi a srolujeme. Potřeme srolovanou roládu a opět posypeme pistáciemi.
Dílo necháme chvilku odpočinout v lednici.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat