Již v září jsem se jí ptala, jestli má nějakou představu o tom, na co by měla chuť. Samozřejmě nevěděla. Tak jsem se rozhodla, že upeču medovník, protože ho má ráda. Souhlasila. Jenže nakonec si to pár dnů před samotným pečením rozmyslela. Na jednu stranu mi to nevadilo, jelikož medovník je poměrně složitý na přípravu, ale na druhou stranu už jsem se docela těšila, že si ozkusím něco nového a získám zkušenosti.
Asi tři týdny před narozeninami mojí maminky jsem tyto mrkvánky pekla na sbor a nějaké jsem nechala doma na ochutnání. A jelikož mojí mamce hrozně chutnaly, tak jsem jí nakonec upekla právě tyhle mrkvové trojúhelníčky s povidly, na něž jsem dostala recept od své babičky.
(okolo 40 kusů, záleží na velikosti)
200 g jemně strouhané mrkve
300 g polohrubé mouky
200 g másla
špetka soli
1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
povidla
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Ze strouhané mrkve, másla, mouky, kypřicího prášku a špetky soli vypracujeme těsto. Bude trochu lepit, ale mouku není třeba přidávat. Těsto si na pomoučněném vále vyválíme na tenký plát asi 3 mm. Já si ho ještě nejdřív rozdělila na dvě poloviny, aby se mi lépe vešlo na vál. Z těsta vykrájíme čtverečky (někdo chce menší, někdo může udělat větší) a doprostřed dáme čajovou lžičku povidel. Spojíme dva protilehlé konce v šáteček a přitlačíme. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180°C cca 20 minut. Je lepší mrkvánky občas zkontrolovat, dokud nebudou okraje lehce nahnědlé. Po upečení můžete mrkvánky obalit v práškovém cukru, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že to není potřeba, jelikož díky povidlům jsou sladké tak akorát.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat