Krásný pátek všem!
Už nějakou chvíli mám doma kuchařku Nejbarevnější Mexiko od KAMU, kterou jsem vám chtěla ukázat, ale nějak jsem se k tomu nedostala. Jenže včera jsem byla na cestovatelské přednášce Vandráci na cestě Střední Amerikou, kde jsem si rovnou pořídila knížku. A tak využiju příležitosti a všechny ty poklady ukážu najednou spolu ještě s jedním dílem od Ladislava Zibury (na jehož přednášce jsem byla před čtrnácti dny).
Užijte si víkend!❤
Ladislav Zibura - Prázdniny v Evropě
Od Ládi už jsem četla knihu Pěšky mezi buddhisty a komunisty, proto když jsem se dozvěděla o jeho novince z Evropy, nemohla jsem si ji nepřečíst. U obou jsem se moc dobře bavila a přečetla je jedním dechem, jak dobře jsou napsaný. Hned mám do zásoby jeho druhé dílo Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii.
No a před dvěma týdny jsem byla u nás v kině na jeho přednášce o úplně první cestě, ze které také vyšla kniha - 40 dní pěšky do Jeruzaléma.
Přestože jsem ještě všechny knížky nepřečetla a přednášky neslyšela, musím je vřele doporučit, budete se neskutečně bavit.
Knihy jsou plné ilustrovaných obrázků z cest
Na první straně je vždy mapa cesty
V případě cesty po Evropě jsou to mapy dvě
Vandráci - Sí, vole!
Další hodně zábavná přednáška byla ta včerejší Vandrácká ze Střední Ameriky. Já osobně úplně miluju tyhle země jako je Mexiko, Guatemala, Panama, z Jižní Ameriky Peru, Bolívie, Brazílie.... v podstatě všechny. Takže spojení prohlížení fotografií a vyprávění o těchto zemích, okořeněné o humor cestovatelů, byla trefa do černého. Určitě můžu doporučit všem dalším milovníkům divoké přírody, indiánských kmenů a motorek. Po návratu domů vydali knihu plnou fotek, napsanou podle vedených deníků všech tří cestovatelů. Čtení jedné události z více perspektiv je vždy zajímavé počteníčko. A komu by se nechtělo do čtení, může shlédnou dokumentární seriál, který na cestě natočili.
Nejbarevnější Mexiko - Kamila Rundusová - KAMU
Teď můžu jíst mexické jídlo od rána až do večera, mám na něj perfektní návod. Miluju pálivý papričky, kyselý limetky, jemný avokáda, sladkou čokoládu. O týhle kuchařce jsem už nějakou dobu věděla, ale teprve nedávno jsem se dokopala k tomu, si ji pořídit a začít vařit. A rozhodně to nebyla chyba. Není to jen tak obyčejná kuchařka. Na začátku se dozvíte plno důležitých věcí o mexický kuchyni a surovinách a taky kde je sehnat u nás. Dál následují kapitoly zaměřené na omáčky, maso, ryby... a ke každé kapitole je přiřazen jeden mexický stát a informace o něm. Člověk tak nemá jen knihu plnou receptů, které se naučí vařit, ale opravdu je spolu s celou zemí pozná. Takže milovníci mexické kuchyně - rozhodně do ní jděte.
Místo v plastovém obalu přišla v krásné plátěné tašce
Recept který jsem nedávno vařila - Huevos rancheros
Žádné komentáře
Okomentovat