Ahoj,
dnes jsem si připravila recept na tenhle tvarohový dort, do kterého jsem dala jahody, ale skvěle poslouží i jiné ovoce. Podobný recept dělá moje babička a já ho zbožňuju. Navíc jahody jsou jedny z mých oblíbených druhů ovoce. Musím se přiznat, že nevím, jak ho moje babička dělá a tak jsem si recept tak nějak vymyslela. Ale žádný strach, všem, kdo ochutnali, chutnal. Jinak bych ho sem nedávala. Navíc je dost jednoduchý, takže by ho dokázal vytvořit v podstatě každý bez receptu. Já teda během výroby měla menší komplikace, protože mi nestačil krém, ale naštěstí jsem to vyřešila šlehačkou. No a tady je recept.
Na jeden dort ve formě o průměru 23 cm
Korpus:
200 g sušenek (např. BeBe sušenky) + navíc na vrstvení
120 g másla rozpuštěného
Krém:
2-3 vaničky polotučného tvarohu ( cca 500-750 g)
1 zakysaná smetana
cukr podle chuti (já dala přednost ne moc sladké variantě a opravdu jsem dala cukru jen málo, jahody to osladily dostatečně)
trochu citronová kůry a šťávy (jen na svěží chuť)
želatina v prášku (zpracujeme dle návodu na pytlíčku)
Postup:
Nejdříve jsem si připravila korpus. Sušenky jsem obyčejně rozdrtila a přilila k nim rozpuštěné máslo. Tuto směs jsem poté promíchala a navrstvila na pečicím papírem vyloženou formu. Ujistila jsem se, že je korpus všude přibližně ve stejné výšce a nechala odležet. Krém jsem vytvořila tak, že jsem všechno jednoduše smíchala. Tvarohy jsem zamíchala se zakysanou smetanou, osladila je, ochutila citronem a dala stranou. Želatinu jsem si připravila dle návodu a přidala ji do krému, aby lépe ztuhl a tolik se neroztékal. Nakonec stačilo jen vše navrstvit. Korpus jsem potřela krémem a na něj jsem naskládala jahody. Velké jsem klidně překrojila napůl, ale malé jsem nechávala. Snažte se jahod naskládat co nejvíce, díky tomu se vám budou lépe pokládat sušenky. Na jahody jsem tedy položila sušenky a celý postup zopakovala, dokud mi nedošel krém. Pro ozdobu jsem celý dort zakončila jahodovým patrem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat